Studenten en zorgverzekering: welke kies ik?

Wanneer je 18 wordt is dat toch wel een beetje een mijlpaaltje. Je leeftijd geeft aan dat je steeds meer richting volwassenheid kruipt. Zo mag je natuurlijk legaal een biertje nuttigen, naar de kroeg, maar ook autorijden. Mits je je rijbewijs hebt gehaald uiteraard. En naast dat je waarschijnlijk een studie gaat volgen, mag je je ook verdiepen in andere interessante zaken. Zoals je zorgverzekering kiezen. Ok√©, het is niet een klusje waar je op zit te wachten. Daarom voor jou een aantal handige dingen op een rijtje.  

Wat is een basisverzekering? 

Voor iedereen die in Nederland woont en ouder is dan 18 jaar, is de basisverzekering verplicht. Er zijn veel verschillende zorgverzekeraars die jou maar wat graag zouden willen verzekeren. In principe dekt elke basisverzekering dezelfde zorgkosten, maar er zijn natuurlijk ook wat verschillen. Tegenwoordig heb je veel vergelijking sites die het jou een stukje makkelijker maken om de beste match te vinden.  

Wat is een aanvullende verzekering? 

Naast de het standaardpakket aan zorg waar je sowieso voor verzekerd bent, kun je je extra laten verzekeren. Dit doe door een aanvullende verzekering af te sluiten. Let hierbij wel goed op welke extra zorg jij ook echt denkt nodig te hebben. Een tandartsverzekering komt altijd van pas, aangezien aangeraden wordt om in ieder geval twee keer paar langs te komen voor controle. Doe je veel aan sport? Dan is je extra laten verzekeren voor fysiotherapie ook slim om naar te kijken.  

Eigen risico  

Als student maak je over het algemeen minder zorgkosten dan wanneer je ouder bent en lichamelijke kwaaltjes begint op te merken. Wanneer je een basisverzekering afsluit, ga je per maand een bepaald bedrag betalen hiervoor. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van hoe hoog jij je eigen risico instelt. Ben je gezond en verwacht je weinig tot geen zorg nodig te hebben, dan kan je best je eigen risico op het hoogst zetten. Momenteel is dit 885 euro. Alle zorgkosten tot aan dit bedrag, betaal je uit eigen spaarpotje.  

Verwacht je veel zorgkosten te maken omdat je bijvoorbeeld een chronische aandoening hebt of vaak ziek bent? Dan kan je je eigen risico op het laagst zetten, zodat je zo weinig mogelijk geld kwijt bent aan nodige zorg. Het laagst is altijd 385 euro en is ook wettelijk verplicht.  

Zorgtoeslag 

Als student heb je waarschijnlijk nog vast inkomen om een zorgverzekering van te kunnen betalen. Omdat een basisverzekering verplicht is, ondersteunt de overheid jou wanneer je geen, of een laag inkomen hebt. Een zorgtoeslag kan je via de belastingdienst aanvragen.  

Bron: vergelijkdezorgverzekeringen.nl